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State-by-State Rules on Payroll Debit
Cards, aka Paycards
Starting April 1, 2019, the federal government has speci�c regulations that will take
e�ect, although none prohibit the use of paycards. Most of the new regulations
pertain to how the issuer must respond to paycard holders and set speci�c
disclosure...

May. 02, 2018

[From the Thomson Reuters blog.]
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There has been much talk and a lot of reports on the use of paycards. Every day, more
workers insist on using paycards to receive their wages. I’m often asked if paycards
are legal to use in various states. The simple answer is that all states allow paycards
— many states, as well as the federal government, do not have any provisions for
regulating paycards, thus making the use legal.

As a payroll provider, you may want to gain a competitive edge by offering the
service. A few bene�ts include:

Payroll provider: saves cost on postage
Employer: eliminates the hassle of lost checks
Account Security: has the ability to receive automatic text or email alerts regarding
the 
employee’s card activity

Starting April 1, 2019, the federal government has speci�c regulations that will take
effect, although none prohibit the use of paycards. Most of the new regulations
pertain to how the issuer must respond to paycard holders and set speci�c disclosure
rules. Below is a state-by-state listing of paycards.

In summary, paycards are here to stay and allowed in every state. Here’s the list,
current as of April 6, 2018.

Taxing
Authority

Allow Paycards? Additional Information

Federal No provision.  
AK No provision. N/A
AL No provision. N/A
AR No provision. N/A
AZ Yes. Employees must �rst be offered the

opportunity to be paid by direct deposit
at a �nancial institution of their choice;
if paid by paycard, they must be provided
with a written or electronic statement of
their earnings and withholdings and
must be allowed to make one free
withdrawal per each deposit of wages
per pay period. They must also be
provided with a list of all fees that they
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might incur. [Ariz. Rev. Stat. Ann. § 23-
351]

CA No.

See the California Division of Labor
Standards Enforcement Opinion Letter
(dated 7/7/2008) for a ruling that
allowed the use of paycards and
convenience checks in one particular
situation.

CO Yes.
Electronic payroll card systems must
conform to certain state requirements.
See Colorado Rev. Stat. § 8-4-102.

CT No provision. N/A
DC No provision. N/A

DE Yes.
Employer must follow all the rules in
Delaware Code Ann. 19 § 1102.

FL Yes. N/A

GA Yes, eff. May 15, 2015.

Current employees must be provided
with a written explanation of fees 30
days prior to when the paycard becomes
available. The explanation must be
provided to new hires at the time of hire.
Employees must also be given a form
with the written explanation of fees that
allows them to opt out of being paid by
paycard. [Ga. Code Ann. § 34-7-2]

HI Yes.
Payroll cards are permitted if certain
requirements are met. [Haw. Rev. Stat.
§ 388]

IA Yes.
Employers may pay wages by paycard if
the employee agrees in writing and
certain other conditions are met.

ID No provision. N/A
IL Yes. In 2013, the Illinois Department of Labor

issued a public advisory that explained
the conditions under which wages may
be paid by payroll debit/credit cards.
Effective January 1, 2015, an employers
may not use a payroll card unless certain
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other requirements are met. [ILCS
Chapter 820 § 115/14.5]

IN No provision. N/A

KS Yes.

Employees must be allowed at least one
free means of fund access withdrawal per
pay period for an amount up to and
including the total amount of their net
wages. See Kan. Stat. Ann. § 44-314.

KY Yes, eff. June 28, 2017.

Employees may not be charged an
activation fee and must be able to make
at least one withdrawal per pay period
without charge for up to the full account
balance. [Ky. Rev. Stat. Ann. § 337.010]

LA No provision. N/A

MA No provision.
Proposed legislation in this area (SB
1086).

MD Yes.

Must be authorized by employee.
Applicable fees must be disclosed to the
employee in writing in at least a 12-point
font.

ME Yes.

Employees must be able to either make
an initial withdrawal of the entire net
pay without incurring any additional
cost, or to choose another means of
payment without incurring any
additional cost. [Me. Rev. Stat. Ann. 26
§ 663(5)]

MI Yes. Prior to the issuance of a paycard, the
employer must provide employees with
certain information in writing. An
employer may require employees to
receive wages by either direct deposit or
payroll debit card if the employer
provides a written notice/form that
allows the employee to choose between
direct deposit or payroll debit card. An
employer paying wages by payroll debit
card to one or more of its employees may
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pay wages to any of its employees by
payroll debit card without obtaining
employee consent. [Mich. Comp. Laws
Ann. § 408.476]

MN Yes.
See Minn. Stat. § 177.255 for
requirements.

MO

Direct deposit or use of
a paycard is mandatory
for all permanent State
of Missouri executive
agency employees.

All temporary executive agency
employees are also required to use direct
deposit or paycards if their employment
duration is anticipated to be greater than
three months.

MS No provision. N/A

MT Yes.

The employee must consent to the use of
the paycard, have the ability to access
the full amount of the wages without
incurring a fee for the initial
withdrawal, and must receive an
itemized list of deductions and
withholding.

NC Yes.

Employees must be able to withdraw all
monies due on payday. They must incur
no cost for one-time use of the card on
payday.

ND Yes.

A stored value card to pay wages must be
issued by a federally insured bank or
credit union. See N.D. Cent. Code § 34-
14-02 for further information.

NE Yes.

Effective January 1, 2015, an employer
must provide employees with immediate
access to their wages, one free funds
withdrawal per week up to and
including the total amount of the
employee’s net wages, and not require
employees to pay any fees associated
with paycard use. [Neb. Rev. Stat. § 48-
1230(3)]

NH Yes. Employees must have at least one free
means to withdraw up to the full
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balance on the card during each pay
period. They cannot be charged any fees.

NJ Yes.
Employer must follow all the rules in
N.J. Admin. Code § 12:55-2.4(i).

NM No provision. N/A

NV Yes.
See Nev. Admin. Code § 608.135 for
requirements.

NY

A 2009 New York
Department of Labor
opinion letter says that
wages may be paid
using payroll debit
cards under certain
circumstances.

Employees must voluntarily consent to
the agreement. Participation as a
condition of employment is prohibited.
Employees must be given cost-free
options to access to their funds.

OH No provision. N/A

OK Yes.

A 2009 Oklahoma Attorney General
opinion letter says that employers may
not require the use of payroll debit cards,
but payroll debit cards may be used with
the employee’s voluntary consent.
Employees may not be charged a fee to
receive wages electronically.

OR Yes.

Wages may be paid by payroll debit card
if the employee may, without incurring
any fee: (1) make an initial withdrawal of
the entire amount of net pay, or (2)
choose to use an alternate method of
payment.

PA Yes, eff. May 3, 2017. Employee must voluntarily consent to be
paid by paycard. Employers must post a
notice prior to obtaining consent that
contains certain information, including
all of the employee’s wage payment
options, the fees that may be deducted
from the payroll card account by the
card issuer, and information on how
employees can receive their wages
without incurring fees. Employees must
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be able to make at least one free
withdrawal each pay period.

RI Yes.

Effective July 15, 2015, employees may be
paid by payroll card if they request it in
writing or electronically. [R.I. Gen. Laws
§ 28-14-10.1]

SC No provision. N/A
SD No provision. N/A

TN Yes.

Employees must be given a choice of
direct deposit or paycard. If an employee
does not designate a �nancial institution
for direct deposit, employer may pay by
paycard. Employers must provide
written disclosure regarding applicable
fees. Employees must be able to make at
least one withdrawal per pay period
without cost.

TX Yes. Requires employee consent in writing.

UT Yes.

Employees must be able to withdraw the
full amount on pay day without
incurring a fee and be provided with a
statement (either in writing or
electronically) of deductions from gross
wages.

VA Yes.

Employers must fully disclose applicable
fees; employees cannot be required to
accept this method of wage payment.
Certain employees may be paid by
paycard without written consent. See Va.
Code Ann. § 40.1-29(b).

VT Yes.
Employees must voluntarily consent to
the arrangement.

WA No provision for private
employers. Institutions
for higher education
may mandate payment
by paycard for
employees who do not

Wash. Rev. Code § 41.04.240.
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designate a �nancial
institution for direct
deposit.

WI No provision. N/A

WV Yes.

Employers are permitted to pay wages
using a payroll card if they have the
written consent of the employee. See W.
Va. Code § 21-5-3.

WY No provision. N/A
 

From processing payroll in-house to referring processing to a trusted partner, and
anything in between, our payroll products and services can help you increase pro�ts,
strengthen existing client relationships, and attract new clients.

We’ve built two core payroll offerings, Accounting CS Payroll and myPay Solutions,
that are designed to work together, enabling you to optimize your payroll service by
choosing one or combining both to dial in exactly the right level of involvement for
your business.

Thomson Reuters is pleased to recommend selected companies as our Preferred
Partners. You can be con�dent that these companies will provide you with the
exceptional products and services available today. rapid! PayCard and Global Cash
Card are two vendors that offer customized paycard solutions that are simple to
implement and easy to use.

———–

James Paille CPP is the Director of Operations for Thomson Reuters myPay Solutions. He
has been an executive manager in the payroll service industry for more than 30 years,
specializing in managing multi-location of�ces. Jim is President of the American Payroll
Association as well as a member of the National Speakers Bureau and chair of the CPP
Certi�cation Review Panel. He holds a Bachelor of Science in Accounting from St. John
Fisher College in Rochester, NY.
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(NASBA) as a sponsor of continuing professional education on the National Registry of CPE
Sponsors.
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